Oldalak

A nagy sör teszt



Egyetem, elköltözés otthonról, az új ámbár időszakos családom a csoporttársaim és a tanáraim. Egy jó csoporttárs egyben barát. A barát szó minden egyes velejárójával. De milyen a jó tanár? Könnyen eldönthetjük a "sör tesz" segítségével.

Ez a teszt még középiskolában fogalmazódott meg bennem. Egyetlen kérdést kell magadnak feltenned, leülnél-e az adott tanárral sörözni?

Szerencsére volt olyan tanárom akivel ez tényleg megtörtént, de amennyiben, csak el tudnád képzelni, akkor már egy jó tanárról beszélünk. Amennyiben primitívnek tartod a tesztemet, gondolj csak bele, hogy miről lenne szó a sörözés közben. 

Az alap közös pont az az iskola, ez a beszélgetés alapja. Ha valamit nem értesz, és egy sör mellett képes átadni a tudását, az kreativitásról és nagy tudásról tanúskodik. Nincs szüksége az adott tanárnak az osztályterem steril környezetére, táblára, bemutató eszközökre, hanem rögtönöz. Rögtönözni viszont csak egy sziklaszilárd alappal lehet, illetve megfelelő kiállással és jelenléttel. Ezeket várjuk el a tanárunktól, ha a tárgyáról, illetve a tanítási módszeréről van szó.

Egy baráti beszélgetésben a partner tud nemet mondani, nem csak bólogat. Kiáll a saját igazáért, és ha hülyeséget tettünk ezt tudatja velünk. Nem mindig a legfinomabb módon. Ha tanárról beszélünk, akkor ezt szigorúként definiáljuk. Szigorúság az kell!

Ha elfogy az iskolai téma, vagy csupán asszociálások sorozata révén a magyar történelemtől elsodródott a csevej a dughagyma palántálásig, akkor is folytatódik a beszélgetés. Kialakul egy kép bennünk a tanár világnézetéről, a saját tárgyán kívüli érdeklődési köréről, és sokkal közelebbinek érezzük magunkhoz. Kiderül, hogy a nagy tudású, olykor szigorú tanár nagyon emberi. Ha nem diák lennék, hanem mondjuk a szomszédja, akkor jóba is lennék vele. Utálom a magukat feljebbvalónak tartó tanárokat. Közös munka van itt kérem szépen! 

Azt hiszem így már nem is tűnik annyira őrültségnek a teszt. Ajánlani tudom mindenkinek, mert nekem bejött. Két dolog van amit még érdemes kiemelni. Lehet most másik baráttal sörözöl mint tegnap, de tegnap is tanultál valami újat. A másik, és egyben legfontosabb dolog, ha egy barát késik a sörözőből, az meghív egy sörre. Ha egy tanár hibázik, ismerje el, és javítsa ki a hibát. Ettől lesz emberi!