Oldalak

Harmónia

Viszonylunk valahogy a bennünket körülvevő világhoz, és a benne élő emberekhez is. Ez a viszony azonban nem egy kézzel fogható kötelék, bilincs. Ez a viszony bennünk van, a tudatunk teremti. Az, hogy ez a viszony milyen, az a saját tudatunk hozzáállásának kérdése. Szeretünk vagy gyűlölünk? Minden okot ad mind a két érzésre. Az egyes dolgok, emberek irányában táplált érzések relatívak. Szeretni viszont könnyebb, és mint tudjuk, a természetben minden az energiaminimumra törekszik.

A legkisebb energiaállapotunk a harmónia. Vagy hívjuk inkább boldogságnak? Ne, a kettő nem ugyan az. A boldogság nem egy hosszú konstans folyamat, csupán egy tudatállapot, mely hosszas ideig nem fenntartható. A harmónia az, mely megmutatja, hogy két boldogság érzet közt is hogyan maradj kvázi boldog. Hogyan meríthetsz erőt az előző boldogságból, amíg eljutsz a következőbe. Nehezítő és segítő körülmények mindig is akadnak, az, hogy melyiket miként ítéljük meg az csupán elménk játéka. Harmónia az, amikor minden tudatos múltba révedés, és jövőbe tervezés nélkül tudunk létezni úgy, hogy boldogok legyünk. Ez az őszinte önfeledtség.

A harmónia két boldog állapot közti „túlélés”, és úgy kell erőt meríteni, hogy nem révedünk, és nem tervezünk? Erről van szó, a régmúlt tüzek hamuit otthagyni, és a parazsat továbbvinni. Semmi tervezés, csupán egy ösztön. Ha előre és hátra tekingetünk, akkor éppen a jelenről maradunk le, elfelejtjük megélni, és holnap már csak egy múltbeli hibaként gondolunk a mára.

Ha valaki a múltban rosszat tett, és mi a jövőben bosszúra készülünk, mert dühösek vagyunk, akkor is éljünk a mában. Most vagyunk dühösek, és a düh, az rossz. Nem csak annak akire dühösek vagyunk, hanem nekünk is. Energiákat emészt fel. Törekedjünk a legkisebb energiaállapotra, zárjuk le magunkban a folyamatot minden külső segítség nélkül, a tudatunkkal.


Lehet, hogy kicsit spirituálisra sikeredett ez az egész iromány. Talán a buddhizmus vonala felfedezhető benne, azonban semmi ilyen jellegű dolgot nem akartam tálalni senkinek. Csupán a „leszarom” életérzésről írtam selyembe csomagolva. 




Na jó, ez sem teljesen igaz...