Oldalak

Beszélj magyarul!

Az MTA Nyelvtudományi Intézete és hasonló profilú elődjei a Nagyszótárba 1772-től 2000-ig használt, illetve ez idő alatt keletkezett szavakat gyűjtötte össze. A hatalmas vállalkozáshoz azonban sem anyagi sem személyi feltételek nem adottak teljes mértékben. „Meleg szeretettel függj a hon nyelvén! mert haza, nemzet és nyelv, három egymással válhatatlan dolog; s ki ez utolsóért nem buzog, a két elsőért áldozatokra kész lenni nehezen fog. (...) de soha ne feledd, miképpen idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségesig mívelni kötelesség.” – hangzik az idézet Kölcseytől.

Az egyik hírportál írása alapján „meghajolt a tudomány a deviszont" előtt. Ebben az országban, ahol visszamenőlegesen is változhatnak a dolgok, szeretném kérni tanáraimat, hogy vizsgálják felül az összes fogalmazásomat, illetve a az ikes igékkel elszöszmötölt időmet is megtéríteni szíveskedjenek. Hiszen a riportból kiderült, hogy ezek kezdenek a feledés homályába merülni.

A szótár összeállítása folyamán nem a népművelő tudat a mérvadó, a szavak előfordulásait veszik figyelembe, és amennyiben elérik a kellő számot, bekerülnek a kötetbe. A nyelvet nem lehet egy megadott mederbe terelni barbár módon, a nyelvet a használói alkotják. A magyar nemzet, legyen akármilyen elcsépelt is a nemzet szavunk. Éppen ez a remek példa egy szó elértéktelenedésének. Nemzet, nemzeti. Mást jelentett őseinknek, és mást nekünk. A kérdés az, hogy a magyar nyelv az unokáinknak mit fog jelenteni.

A nyelv az a nemzet, de a nyelv az a család is. Fontos egy adott családon belül a nyelv minél jobban történő kihasználása. A nagy szókinccsel rendelkező család ápolója a nyelvnek. Tagjai nem csupán ezen örökség részét viszik magukkal egy-egy adott közegbe, hanem az egymás közti kommunikáció is gördülékenyebbé, árnyaltabbá válik.

A hírportál írásából megtudhatjuk, hogy Ady és Krúdy kifejezetten szerették a „deviszont” szó használatát. (A szövegszerkesztőm azonban konokul most is aláhúzással jutalmazta a nyelvünk ellen vétett merényletemet.) A nyelv dinamikusan változik, a mai rohanó világunkban miért éppen a nyelv lenne a kivétel a változások terén. Született egy új, elfogadott szó, és keletkezik még rengeteg, deviszont a másik oldalról szegényedik a nyelvünk.


Nem elég csupán pár jövevényszót elfogadnunk, nem elég új szavakat alkotnunk, elfogadnunk. A már meglévő szavainkat is használni kell, művelni vagyunk kötelesek a nyelvünket, hogy unokáink adhassuk örökül. Ne legyen elég az internetes szleng élőszóban, ne legyen elég a jól bejáratott klisé. Légy eredeti, beszélj magyarul!