Oldalak

Origami

Annyi háború dúl napjainkban a világban, hogy olykor-olykor követni sem tudjuk az éppen zajló eseményeket. Sokan egy világháború eljövetelét jósolgatják, akadnak akik pedig le sem sajnálják ezt az egészet és vígan élnek a saját kis közegükben. Egy biztos, valami nincsen itt rendben, itt benn, az emberek fejében. Pedig annyi szép dolog van, például az origami...

A minap olvastam egy cikkel, miszerint egy átlagos, 0,1mm vastag papírt 23-szor félbehajtanánk, akkor elméletileg több mint egy 1km-es oszlopot kapnánk. Igaz a kísérlet csupán gondolati síkon mozog, matematikailag alátámasztva, hiszen egy papírlap többszöri félbehajtásának rekordja 12 hajtás. 

42 hajtás már elegendő a Holdig történő eljutáshoz, 51 a Naphoz, 103 pedig az ismert univerzum határainak átlépéséhez is. Íme hát a Holdas történet matematikai bizonyítása: 0,1 * 2 ^ (42) = 439804651110 mm. Ez majdnem 440km-ert jelent, az említett égitest átlagos távolsága azonban a négyszázat sem éri el. Gondolati kísérlet csupán, de tanulságos. A változás nem lineáris, csupán a hatványkitevő változása az. Azonban az agyunk csak a lineáris változásokat tudja hétköznapi könnyedséggel érzékelni, és feldolgozni, az exponenciális változásokkal igen csak gondba vagyunk.

És ez miért baj? A kereket feltehetőleg i.e. 3500 körül találták fel, míg a Bell féle telefont 1876-ban készült, azaz több mint 5000 évet kellett rá várni. A telefon és a mobiltelefon feltalálásának időpontjai között száz esztendőre sem volt szükség. Az 1973. április 3-án történő első mobiltelefon beszélgetéstől nem kellett egy fél évszázadot sem várni az okostelefonok megjelenéséig. Eszerint a technika fejlődése nem lineáris. 

Úgy gondolom, hogy a világunk alakulása során az idő előrehaladtával minden exponenciálisan változik, azaz egy-egy változás sokkal nagyobb hatást gyakorol a körülöttünk élőkre, mint egy pár évszázaddal ezelőtt. Rövidre fogva a szót, hatalmas változások elébe nézünk a közeljövőben! Éppen ezért a kényelmes íróasztal árnyékából üzenem a világ nagyhatalmainak és vezetőinek, mint már említettem, szép dolog az origami, azonban nem a világtérképpel kellene játszani...