Oldalak

Propaganda

A minap láttam egy videót (a humoristák szokták így kezdeni a szövegelést, ezzel aktuálissá téve a mondanivalójukat) az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon (na vajon melyik???)[egy mondaton belül két zárójeles megjegyzés, nem lesz több ilyen]{vagy mégis?!?!}.

Amerikai katonákat, és gyermekeiket mutatták be a hazatérésük pillanatában. Katonai egyenruhában az első útjuk a gyerekek iskolájába, edzésére, vagy csak szimplán haza vezetett, ami egy csodálatos dolog, hiszen ilyen egy gondoskodó szülő, főleg, ha hosszú ideje nem látta a csemetéjét. Megindító videó, csodálatos zenékkel aláfestve, érzelemtől pattanásig feszülve, igazi őszinte gyermeki reakciókkal. Könnyek, meglepődött pillantások és összeborulás, minden ami kell. Bevallom férfiasan engem is megérintett. Az első pillanatban…

Aztán kicsit belegondolva – konteó következik – rájöttem, hogy ez milyen propaganda videó, és mennyire alattomos eszközökkel népszerűsíti a katonaságot, egy olyan országban, amelyben a vezetői nyomásra kontinenseken átívelő háborúkat folytatnak, olyan hatalmakkal szemben, akik területeit az átlag amerikaiak még egy térképen sem tudnák behatárolni. A politikát mellőzve, kizárva, hogy kivel miért állnak háborúba, és ki ütött először úgy gondolom, hogy ártatlan gyermeki lényekkel a háborút „reklámozni” nem egy elfogadható dolog.

Amerikában nagy hagyománya van a hőskultusznak, kezdve a képregény majd későbbiekben filmvászonra vitt szuperhősöktől egészen a kimagasló teljesítményt nyújtó katonák piedesztálra emeléséig. Szerintem egy gyermeknek a szülei a hősök, akik mellettük állnak mindig, akik megtanítják biciklizni őket, fára házat barkácsolnak – az nagyon amerikai a filmek elregélése alapján - és támogatják őket az első csalódásoknál, vagy a szürke hétköznapokban. Akihez mindig van fordulni, mert nem egy másik országban talpig fegyverben lőnek olyanokra, akik szintén a saját gyermekeik hősei.

Biztos vagyok abban, hogy a kislánynak - akit az apja könnyek közt ölel át egy iskolai ünnepségen a frontról visszatérve - akad pár olyan osztálytársa, akinek nem tért vissza szerette, vagy csak egyszerűen visszatérés után italba fojtotta a tapasztalt keserűséget, másnál keresett vigaszt, vagy szimplán más ember tért haza. Őróluk általában ezek a történetek nem szólnak. Pedig ez is ugyan úgy része ennek a világnak. Igaz nincs is ekkora örömködés, ha egy gyárból fáradtan tér haza az apuka, varrodából egy anyuka, mert az természetes, azonban a gyermek tudja, hogy onnét mindig haza tér.

A történelem sajnos bebizonyította, hogy katonákra szükség van, azonban nem mindegy, hogy valaki a családjáért ragad fegyvert a saját hazájában, hogy megvédje őket, vagy a föld másik felén az aktuális hatalom igényeinek kiszolgálására.

Persze az sem elhanyagolható, hogy melyik ország, hogy van berendezkedve ilyen tekintetben, és az is biztos, hogy nem születhetek már amerikainak. Azonban ebből a kis országból úgy gondolom, hogy egy-egy család őszinte pillanatait, a gyermekek jóságát propaganda célokra felhasználni nem illendő, főleg nem akkor, ha ugyanennyi – lehet, hogy még több – családnak változtatta meg rossz irányba az életét a katonaság.

Nagyon érdekes az internet használat ilyen szempontból. Biztos láttátok már azt a képet, amin egy elesett embernek két katona ad vizet, oldalukon fegyverekkel. Általában két külön képkivágással mutatják az esetet. Az egyikben csak az látszik, hogy a „jóságos katona” itatja, míg a másikon egy elesett ember mellett egy „gonosz” fegyveres áll. A médiai torzít ez köztudott. Amikor viszont megható családi eseményt látsz, egy kisgyermeket, aki visszakapja – vagy életében először látja – az apját, akkor valahogy nem gondol bele az ember abba, hogy hány család nem volt ennyire szerencsés.

Persze az is lehet, hogy én vagyok érzékenyebb az ilyen kis apró rezdülésekre, lehet, hogy túl gyermeki lelkem van, de egy biztos, nem árt ha az ember a dolgok mögé néz egy picit.